13 Mayıs 2011 Cuma

COĞRAFİ MİNERALLER

OLİVİN


Olivin madenciliği diğer minerallerle karşılaştırıldığında oldukça yeni sayılır. Olivin madeni son 20-25 yıldan beri Avrupa ve dünyanın gelişmiş ülkelerinin demir çelik, döküm sektöründe gerek kimyasal gerek fiziksel özellikleri bakımında oldukça önemli bir mineral durumuna gelmiştir.
    Olivin gerek dünyadaki gelişmiş ülkelerin sağlık ve çevre konusundaki, iş ve çevre sağlığı yönünden risk altına girmesini önlemek amacıyla düzenledikleri yasalar ile serbest silis içeren mineral ve hammaddelerin kullanımını yasaklama yoluna gitmeleri gerekse olivinin alternatifi olan madenlerden daha ekonomik olması nedeniyle olivin tüketimi hızla artmaya başlamıştır. (Ülkemizde de 2009 yılında serbest silis içeren mineral ve hammaddelerin kullanılması sağlık bakanlığı tarafından yasaklanmıştır.) Olivin madeni bünyesinde serbest silis ihtiva etmez.
    Olivin genel bir terim olarak Fosterit (Mg2SiO4) ve Fayalit (Fe2SiO4)' in katı çözelti karışımlarını içeren orta silikat grubunu anlatmakla beraber % 85 fosterit içeren mineralleri tanımlamak için kullanılır.
    Olivin genellikle yeşil ve koyu yeşil renkte olup, oldukça sert bir mineraldir. Sertliği 6.5-7 (Mohs Sertlik ölçeği), yoğunluğu ise Fe oranına göre 3.22 gr/cm3 - 4.40 g/cm3 arasındadır. Olivinler özellikle Magnezyumlu olivinler, çoğunlukla ultrabazik kayaçlar içerisinde bulunurlar. Olivinler ultra bazik magmada ilk kristalleşen minerallerdir. Ultrabazik kayaçlar içersinde en fazla olivin dünitler içerisinde bulunur. Dünit içerisnde olivin miktarı %95-99 arasındadır. Dünitler genel olarak kütleler halinde buşlunur.
    Genel olarak sanayide kullanılan olivinlerde MgO miktarının % 46 nın üzerinde Toplam Fe oksitlerin miktarınında % 7-8 den fazla olmaması istenmektedir. Ayrıca SiO2 miktarının % 38-42 arasında, diğer metal oksitlerin toplamının %3 den az ve kızdırma kaybının da % 2 yi geçmemesi istenmektedir
TURMALİN

Turmalin taşı, çeşitli renklere ve karışık renkli biçimlere sahip bir taştır Doğada nerdeyse her renkte bulunabilme özelliğine sahiptir. Bu sebeple turmalin taşlı.takıların hiçbiri diğerine benzemez.Eski bir Mısır inanışına göre turmalin; derinliklerden yeryüzüne çıkarken bir gökkuşağından geçmiştir ve bu nedenle gökkuşağının renkleri bu taşa hapsolmuştur.Turmalin taşının “gökkuşağı taşı” olarak da adlandırılmasının sebebi de bu inanıştır.

Turmalinin çeşitleri de vardır. Kırmızı olan rubellite (rubelit), mavi indicolite, zengin yeşil chromolite, parlak sarı kanarya, yeşil ve zengin mavi olan ise paraibadır. Birden çok renge sahip olana “kedi gözü”, ışıkta yeşilden kırmızıya dönene ise “renk değiştiren” denir. Diğer bütün turmalinlerin önüne tek renk ismi konulur yani “pembe turmalin” gibi. Değerli taşlar arasında yarı değerli taşlar sınıfında olsa da maddi değer olarak birçok renkli taştan daha pahalıdır.
Turmalin taşının faydalarından söz etmek gerekirse turmalin; hormon sistemini dengeler ve uyku verir. Zihni ve bedeni kuvvetlendirdiğine, duyarlılık ve hassaslık sağladığına ve anlayışı arttırdığına inanılmaktadır.Konsantrasyon ve sezgisel güçleri arttırmaktadır. Pozitif ve negatif kutuplara sahip bir taştır.
Mistisizmde turmalin, uyum ve dengenin simgesi olarak kullanılır. İnanışa göre turmalin, manevi huzur ve kişinin kendisiyle olan barışını sağlar ve sinir sistemini düzenlemektedir. Birçok mistik özellik de bu taşla özdeşleştirilmiştir. Pembe turmalinin kadının dengesini büyülediğine, yeşil turmalinin ise erkeğin dengesini büyülediğine inanılır.Başka bir inanışa göre; turmalin taşının herhangi bir rengini kullanana nazar değmez, tehlikeden uzak olur ve bahtı açık olur.

Turmalin özellikle evliliğin 8 ve 38. yılı için en uygun hediye olacaktır. Ekim ayının doğum taşı olan turmalin; boğa, aslan, terazi ve oğlak burcunu temsil etmektedir.
 KAOLİN


Kaolin Kozmetikte emici özellikleri nedeniyle kullanılan kile benzer doğal bir mineral (alüminyum silikat).
TALK

Kimyasal Bileşimi, Mg3Si4O10(OH)2
Kristal Sistemi, Monoklinik
Kristal Biçimi, Kristalleri çoğunlukla ince levhamsı; masif, ince taneli kompakt
Sertlik, 1
Özgül Ağırlık, 2.58 - 2.83
Dilinim, { 001} mükemmel
Renk veŞeffaflık, Beyaz, gri, donuk yeşil, gümüş beyazı; Yarı şeffaf
Çizgi Rengi, Beyaz
Parlaklık, İnci pırıltılı
Ayırıcı Özellikleri, Yumuşaklığı, sabunsu olması, rengi
Bulunuşu, Olivin, piroksen ve amfibol gurubu minerallerin alterasyonu ile ikincil olarak meydana gelir. Magnezyumlu kayaların düşük-orta mertebeli metamorfizmasıyla birincil olarak oluşur ve genellikle tremolitle beraber bulunur
.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder