13 Mayıs 2011 Cuma

COĞRAFİ MİNERALLER

KUVARS
Kuvars kristalize silika (SiO2) minerali. Oldukça geniş bir şekilde yayılmış olup, sadece damarlar veya ayrılmış kütleler hâlinde değil, aynı zamanda volkanik kayaların yapısında bulunur. Kum ve kum taşlarının büyük bir kısmını meydana getirir. Renksiz, cam gibi duru ve saydamdır.

Kristalleri bir takım karışımlarla renklenir ve özel adlar alır. Renkli kuvars türleri, süs taşları olarak mücevher yapımı işlerinde, cam durusu
kaya kristali ise bâzı optik âletlerde ve elektronikte de devre elemanı olarak kullanılır. Bu eleman özellikle elektronik osilatörlerde rezonans elemanı olarak kullanılır (Bkz. Rezonans). Çok kararlı bir osilasyon (salınım) yapar. Özellikle saatlerde, vericilerde ve hassas elektronik devrelerde çok geniş çapta kullanılır. Âdi kuvars, bileme, cilalama ile cam ve porselen yapımında kullanılır. Eritilmiş kuvars, termik (ısıl) genleşme katsayısının küçük olması sebebiyle, ısıya dayanıklı cam olarak, kimya ve elektrikte kullanılan âletlerde; son derece ince tel hâlinde çekilen kuvars ise, aynalı galvanometre gibi hassas âletlerde kullanılır. Keza kuvarstan, zımpara taşı ve kum tozu olarak taş, ahşap ve deri işlemelerinde istifâde edilir. Toz olarak sabuna katılınca bir yıkama malzemesi olur.
Hemen hemen bütün kuvars türlerinin sertlik derecesi yaklaşık 7’dir. Yâni pencere camını çizebilecek sertliktedir. Yoğunlukları da 2,6 g/cm3tür. Kuvars romboedrik sistemde kristallenir. Umumiyetle her duvarında altı kenarlı bir priramit bulunan, altı kenarlı bir prizma şeklindedir.
OBSİDYEN
Renginden dolayı kimileri ona Kara Kadife de derler. Obsidyen’in en tutulan cinsi üzerinde beyaz lekeler olan kar taneli Obsidyendir. Bu tür aynı zamanda saflık taşı olarak da bilinir. karın ve bağırsakları etkileyerek iyileştirir, zihin ve duyguyu birleştirir. Mas kulen enerji verir, negatif unsurları yok eder. Kaygıyı azaltır, bilinçaltındaki blokajları temizler. akıl ve sevgi ile bağlarımızdan kopmamayı simgeler. İkizler ve yay burçlarının taşıdır.
APATİT 


Apatit taşının faydaları ve özellikleri; çeşitli renklerde olup, kahverengi, beyaz, sarı, yeşil, gri yeşil, mavimsi ve kırmızımsı renklerdedir. Apatit taşının çıkarıldığı ülkeler; Rusya, Tunus, Portekiz, Almanya, Brezilya, Mısır, İsrail, Maceristan ve Amerika'da çıkarılmaktadır. Çok azda olsa takı olarakta kullanılmaktadır.
  Özellikle erkekler tarafından tesbih olarak kullanılır. Bayanlarda nadir olarak kolye veya bileklik olarak kullanırlar. Apetit taşı şifalı etkilere sahip bir taş olarak bilinir. Kişiler üzerinde fiziksel ve psikolojik olumlu etkileri vardır. Öncelikle takan kişiye özgüven duygusunu verir ve arttırır. Kasların kuvvetlenmesine, yüksek tansiyonun düşmesine ve düzenlenmesine faydalı etkileri vardır.

ALMANDİN


Grubu: Granat
Kimyasal Formülü: Fe3Al2(SiO4)3
Kristal Sistemi: Kübik
Renk Çeşitleri: Kırmızımsı turuncudan kırmızıya, hafif morumsu kırmızıdan
kırmızımsı mora. Ton tipik olarak koyudur.
Rengin Sebebi: Demir
Saydamlık: Saydam ve çok koyu örneklerde buzlu cam görüntüsü olabilir.
Sertlik: 6,5 - 7
Optik Görünüm Farklılıkları: Nadiren yıldız efekti, genellikle 4 ışınlı, 6 ışınlı olabilir.
Dayanıklılık: Orta - iyi
Sağlamlık: Ani ısı değişikliği çatlamaya neden olabilir. Işığa karşı dayanıklıdır. Asitlere karşı nerdeyse tepkisizdir,
yoğun hidroflorik aside çok hafif tepki gösterir.
ÇEŞİTLERİ
Yıldız Almandin - Yıldız efekti ile genellikle çok koyu kırmızı veya mor taşlar için kullanılır.
BAKIM
Ultrasonik yıkama güvenilir. Buharla temizleme yapılmamalıdır. Ilık sabunlu su güvenilirdir.
KESİM ŞEKİLLERİ
Fasetli, kabaşon, dizi ve oyma
ÇIKARILDIĞI ÜLKELER
Hindistan Seylan, Madagaskar, Brezilya, Kenya, Pakistan, Tanzanya, Amerika.

Hiç yorum yok: